Težave z mehurjem & in črevesjem

Obstaja veliko različnih razlogov, zaradi katerih bi vi ali kdo izmed vaših bližnjih morda morali začeti posvečati več pozornosti oskrbi mehurja in/ali črevesja.

Več kot 20 % ljudi, starejših od 40 let, trpi za motnjami mokrenja, torej so težave z mehurjem veliko pogostejše, kot si morda mislite.

Težave z mehurjem: uhajanje seča in inkontinenca

Težave z mehurjem

Težave z mehurjem oziroma uriniranjem bodo najverjetneje močno vplivale na vaše zdravje in kakovost življenja. Da bi pojasnili vzrok simptomov in izključili vsakršno potencialno resno stanje, je pomembno, da se posvetujete z zdravstvenim delavcem. Spoznajte, kako deluje mehur

Težave z mehurjem običajno nastopijo v obliki urinske inkontinence (uhajanje seča) ter urinarne retencije (nezmožnost izpraznitve mehurja) in lahko nastanejo zaradi nevrogenih motenj, kot so poškodba hrbtenjače, multipla skleroza, in spina bifida. Inkontinenca in retencija sta lahko poleg tega povezani s starostjo ali pa sta posledica glavne telesne bolezni, ki je posledica disfunkcije mehurja. 

 

Oskrba mehurja

Pri težavah z mehurjem je potrebna ustrezna oskrba. Če jih ne zdravite, lahko pride do resnih zdravstvenih težav. 

Obstaja veliko možnosti, ki vam lahko pomagajo odpraviti težave z mehurjem:

 • Vaje za medenično dno
 • Urjenje mehurja
 • Katetri
 • Pripomočki za zbiranje seča
 • Spremembe življenjskega sloga
 • Zdravila
 • Operacija

Vaje za medenično dno

Vaje za medenično dno so namenjene krepitvi mišic medeničnega dna, da bi tako zmanjšali stopnjo urinske inkontinence.

 • Počasi napnite in dvignite mišice medeničnega dna ter zadržite položaj pet sekund, nato jih sprostite
 • Hitro napnite in sprostite mišice medeničnega dna

Vaje izvajajte redno in čez nekaj mesecev boste opazili velik napredek.

Urjenje mehurja

Urjenje mehurja pomaga zmanjšati stopnjo urinarne inkontinence in mehur spodbudi k zadrževanju večjih količin seča.

Katetri

Čista intermitentna kateterizacija (ČIK) je učinkovita tehnika za obvladovanje mehurja, pri kateri se z uporabo katetra mehur redno in v celoti izprazni. Osebe, ki se kateterizirajo  in na ta način praznijo mehur, morajo postopek izvajati 4- do 6-krat na dan.  

Zbiralni sistemi (za moške)

Za moške, ki imajo težave z uhajanjem seča (moška inkontinenca),  je urinal kondom učinkovita in udobna rešitev. Urinal kondom namestite na penis in spojite z zbiralnikom za seč, ki je pritrjen na nogo. 

Spremembe življenjskega sloga

Nekateri ljudje morajo pri obvladovanju simptomov spremeniti svoj življenjski slog, kar pomeni spremeniti prehranjevalne navade, da bi s tem zmanjšali zaprtost, in uživati čim manj kofeinskih napitkov. V pomoč je lahko tudi merjenje vnosa tekočine ob določenih urah, saj imate tako potrebo po uriniranju pod nadzorom in vam ni treba urinirati, ko ste v javnosti ali ko spite.

Zdravila

Za vse vrste inkontinence lahko predpisujejo zdravila, vendar so v splošnem najbolj uporabna za urgentno inkontinenco, zlasti v kombinaciji z vajami za medenično dno in za urjenje mehurja. Stresno inkontinenco se običajno zdravi brez zdravil.

Operacija

Za zdravljenje težav z mehurjem je na voljo veliko kirurških posegov. Če izberete to rešitev, je odločitev za vrsto posega odvisna od tipa in vzroka inkontinence.

Zapri

Skupine izdelkov

Urinal kondomi in zbiralniki za seč

Urinal kondomi in zbiralniki za seč

Urinal kondom Conveen® skupaj z zbiralnikom za seč Conveen zagotavlja zanesljivo in diskretno rešitev za ves dan. Poskrbi za celodnevno zaščito in je nevpadljiv, zato ga nihče ne bo opazil. Z izdelki Conveen boste v družbi prijateljev in družine samozavestno počeli vse, kar vas veseli. Naši urinal kondomi in zbiralniki za seč.
Zapri

Urinal kondomi in zbiralniki za seč

Urinal kondomi Conveen®

Conveen je urinal kondom, oblikovan za osnovno delovanje.

Samolepilni ali dvodelen (urinal kondom & lepilni trak).

Urinal kondom je oblikovan tako, da hkrati preprečuje puščanje, posebno oblikovan vrh pa preprečuje njegovo pregibanje in zastajanje urina. Vsebuje aplikator in trak za enostavno ter varno pritrditev. Obojestranski lepilni trak poskrbi za individualno namestitev.

Zbiralniki za seč Conveen®


 

 

Conveen® Standard

Conveen Standard je pripraven, kombiniran zbiralnik za seč, ki ga lahko uporabljate podnevi in ponoči.

Vrečka (zbiralnik za seč) Conveen Standard poenostavi vsakodnevno rutino, saj je ponoči ni treba zamenjati. Namenska »sponka« za zapiranje ima enostaven zaporni pomični mehanizem, s pomočjo katerega hitro opazite, ali je vrečka odprta ali zaprta, in tako preprečite nenamerno puščanje. Mehka notranja stran zagotavlja udobnejše nošenje.

 

 

 

      

Conveen® Contour

Conveen Contour je nožna vrečka/zbiralnik za seč z več prekati, ki zagotavlja enakomerno porazdelitev seča.

Prekati vrečke Conveen Contour poskrbijo za enakomerno porazdelitev seča po vrečki in s tem preprečijo pretirano pljuskanje. Namenska »sponka« za zapiranje ima enostaven zaporni pomični mehanizem, s pomočjo katerega hitro opazite, ali je vrečka odprta ali zaprta, in tako preprečite nenamerno puščanje. Mehka podloga zagotavlja udobnejše nošenje. Zaradi diskretne zasnove in barv je vrečka za seč pod oblačili skoraj neopazna.

 

   

 

   
Zapri
Intermitentni katetri

Intermitentni katetri

EasiCath – za varno in pripravno kateterizacijo Več o EasiCath-u
Zapri

Easicath®

EasiCath® je tradicionalni kateter s hidrofilno prevleko za enkratno uporabo. Dodati morate le vodo ter počakati 30 sekund in že je pripravljen za uporabo. Katetri s hidrofilno prevleko zagotavljajo manjše trenje kot katetri z gelom in brez prevleke.

Robovi očes katetra so mehki, zaobljeni in prevlečeni z lubrikantom. Tako je kateter nežen do sluznice sečevoda, postopek kateterizacije pa udoben in varen.

Prednosti katetra EasiCath:

 • Hidrofilna prevleka
 • Prevlečeni robovi očes za udobje in varnost
 • Sterilen
 • Za enkratno uporabo
 • Minimalno trenje – nežen in varen za uporabo
 • Pripravljen za uporabo v 30 sekundah

EasiCath je na voljo v različnih velikostih in tako ustreza različnim individualnim potrebam.

Zapri
Dodatni pripomočki Conveen®

Dodatni pripomočki Conveen®

Naša nova paleta dodatnih pripomočkov Conveen® vključuje izdelke, ki so oblikovani za zaščito kože. Poleg tega vam pomagajo doseči prilagojene rešitve za različne telesne potrebe. Naši dodatni pripomočki Conveen®
Zapri

Dodatni pripomočki Conveen®

Conveen® Protact 

S Conveen Protact kremo za zaščito kože lahko začnete ali nadaljujete zdravljenje suhe, razdražene ali pordele kože, ter kože s pikicami ali kožnimi mehurčki, nastalimi zaradi stalne izpostavljenosti kože zunanjim vplivom. Z njo uspešno zdravite in negujete kožo, poškodovano pri obsevanjih.

Krema na koži vzpostavi varovalno plast, ki kožo ščiti pred jedkimi telesnimi izločki in jo hkrati vlaži neguje in varuje pred izsušitvijo.

Conveen® Critic Barrier

Zaščitna krema Conveen® Critic Barrier ustvari zaščitni sloj na poškodovani in razdraženi koži, ki je bila izpostavljena jedkim telesnim izločkom, na primer pri urinski in fekalni inkontinenci.

Krema Critic Barrier  vsebuje karayo, ki vpija vlago, zato jo lahko uporabljate na koži, ki je vlažna oziroma koži, ki se neprestano rosi.

 

Conveen® EasiCleanse

Conveen®EasiCleanse je čistilno sredstvo v pršilu, ki ga ni potrebno spirati, namenjeno pa je čiščenju kože, izpostavljene urinu, blatu in izločkom enterokutanih fistul. Odstrani ostanke zaščitnih krem.

Zapri
Analni čep

Analni čep

Diskreten pripomoček za fekalno inkontinenco. Več o analnem čepu Peristeen®
Zapri

Analni čep Peristeen®

Analni čep Peristeen je enostaven in učinkovit pripomoček za fekalno inkontinenco. Preprečuje nenadzorovano uhajanje trdega blata. Analni čep lahko zaradi njegove majhnosti enostavno pospravite v svoj žep ali torbo. Nihče ne bo opazil, da ga nosite.

Z njim se izognete tudi neprijetnemu vonju, saj blato zadrži v črevesu.

Analni čep vstavite enako kot svečko. Pena je stisnjena na majhno velikost in prevlečena z vodotopnim slojem. Ko je sloj izpostavljen toploti in vlagi danke, se raztopi. Čep se nato razširi in prilagodi obliki zadnjične odprtine. Analni čep zagotavlja zaščito pred uhajanjem, zato lahko z njim brezskrbno sodelujete pri dejavnostih, kjer se morate počutiti varno, kot je na primer plavanje.

Analni čep Paristeen

 • Na voljo v dveh velikostih, majhni in veliki.
 • Odstranite ga tako, da povlečete mehko vrvico, ki je narejena iz gaze in pritrjena na čep.
 • V danki lahko ostane do 12 ur.
Zapri

Naši uporabniki

Različica za računalnik