Uvod v oskrbo stome

Operacija stome in kasnejše prilagajanje na življenje s stomo nista enostavna. Pomagajo lahko ustrezna priprava, ustrezen nasvet in ustrezni izdelki ter podpora. Družba Coloplast je eden vodilnih izdelovalcev pripomočkov za oskrbo stome. Naš pristop »poslušati in odzvati se« do inovacij izdelkov nam omogoča izdelovati pripomočke za oskrbo stome in dodatne pripomočke, ki postavljajo standarde v oskrbi stome in številnim osebam s stomo po celem svetu pomagajo živeti čim bolj polno življenje.

Kaj je stoma?

Kaj je stoma?

Natančno razumevanje, kaj je stoma in kako se jo ustvari, je pomemben prvi korak pri spopadanju z njenim morebitnim vplivom navaše vsakodnevno življenje. Kaj je stoma
Zapri

Kaj je stoma?

Stoma je rezultat operacije, s katero se poskuša odstraniti bolezen in ublažiti simptome. Gre za umetno odprtino, prek katere se iz črevesja ali urinarnega trakta lahko izloča blato ali seč.

Stomo se ustvari iz dela črevesja, ki se ga premakne do površine vašega trebuha, da se oblikuje stomo (odprtino). 

Obstajajo tri vrste stom, ki so povezane s prebavnim in urinarnim traktom – to so: kolostoma, ileostoma in urostoma.

Tri različne vrste stom

Kolostoma

Kolostoma

Pri izvedbi kolostomije se del vašega debelega črevesa (imenovanega kolon) premakne k površju vašega trebuha, da se ustvari stomo. Stoma omogoča izločanje blata. Kolostomijo se navadno izvede na levi strani vašega trebuha. Blato v tem delu črevesja je običajno trdno. Če imate stomo, to pomeni, da ste izgubili nadzor nad izločanjem blata in boste zato za zbiranje blata potrebovali vrečko za stomo 

Obstajata dve različni vrsti operacij kolostomije: končna kolostomija in kolostomija na vijugi. 

Ileostoma

Ileostoma

Pri izvedbi ileostomije se del vašega tankega črevesa (imenovanega ileum) premakne k površju vašega trebuha, da se ustvari stomo. Stoma omogoča izločanje blata. Ileostomijo se navadno izvede na desni strani vašega trebuha. Blato v tem delu črevesja je običajno rahlo ali vodnato. Če imate stomo, to pomeni, da ste izgubili nadzor nad izločanjem blata in boste zato za zbiranje blata potrebovali vrečko za stomo 

Obstajata dve različni vrsti operacije ileostomije: končna ileostomija in ileostomija na vijugi. 

Urostoma

Urostoma

Če je vaš sečni mehur ali urinarni trakt poškodovan oziroma obolel in urina ne morete izločati na običajen način, boste potrebovali urinarni odvod, s katerim se bo nadomestilo funkcijo sečnega mehurja. Tak odvod se imenuje urostoma, ilealni vod ali Brickerjev sečni mehur.

Pri izvajanju urostomije se izolirani del črevesja premakne na površino desne strani vašega trebuha, tako da deluje kot izhod za urin. Sečevode se loči od mehurja in pritrdi na izolirani del črevesja. Ker je ta del črevesja premajhen, da bi deloval kot zbiralnik, poleg tega pa ni prisotnega nobenega mišičja ali zaklopke, ki bi nadzorovali uriniranje, boste za zbiranje urina potrebovali vrečko za urostomo.

Zapri
Zakaj moram uporabljati vrečko za stomo?

Zakaj moram uporabljati vrečko za stomo?

Vrečko za stomo morate nujno nositi za varno in pripravno zbiranje izločkov iz vaše stome. Uporabne informacije o nošenju vrečke za stomo
Zapri

Zakaj moram uporabljati vrečko za stomo?

Ne glede na vrsto vaše stome je potrebno vse izločke iz stome zbirati na varen in pripraven način. Tukaj pa svojo vlogo prevzame vrečka za stomo. Vrečke se prilepi na kožo na vašem trebuhu okoli stome, kjer zbirajo izločke.

Varno in diskretno

Oblika vaše vrečke za stomo je odvisna od tega, ali imate kolostomo, ileostomo ali urostomo. Vaš enterostomalni terapevt vam bo pokazal, katera je primerna za vas, vendar pa je velika večina vrečk varnih in diskretnih. Nihče ne bo vedel, da jo uporabljate, razen če jim tega ne poveste sami.

Čeprav se je na začetku težko sprijazniti z dejstvom, da boste morali na trebuhu nositi vrečko za stomo, boste kaj kmalu ugotovili, da lahko v veliki meri še vedno živite tako kot prej.

Zapri
Kakšen vpliv ima stoma na vaše vsakdanje življenje

Kakšen vpliv ima stoma na vaše vsakdanje življenje

Za privajanje na življenje s stomo boste potrebovali nekaj časa. Vendar ni razloga, da prenehate početi tisto, kar ste že počeli, pa naj bo to šport ali druženje. Vsakodnevno življenje s stomo
Zapri

Se sprašujete, kako lahko vaša stoma vpliva na vaše vsakdanje življenje?

Po operaciji stome, boste potrebovali nekaj časa, da si opomorete. To je popolnoma normalno, potrebni čas pa je odvisen od posameznika. Velikost stome in količina izločkov se bosta v prvih tednih po kirurškem posegu spreminjali. Poleg tega boste v tem času morda pridobili na telesni teži.

Prvi koraki pri uporabi vrečke

Če imate stomo, to pomeni, da nimate nadzora nad tem, kdaj izločate blato, v primeru urostome pa nadzora nad uriniranjem. To pomeni, da morate vedno nositi vrečko za zbiranje izločkov.

Zdrava koža

Da bi vrečko pravilno namestili, je zelo pomembno, da okoli stome ohranjate zdravo kožo. Če je vrečka nameščena pravilno, stoma ne oddaja neprijetnega vonja, tveganje za draženje kože pa je manjše. Preden zapustite bolnišnico, vas bodo poučili, kako izbrati vrečko za stomo, kako rokovati z njo in kako skrbeti za svojo kožo.

Kaj pa hrana in pijača?

Jeste in pijete lahko kot običajno. Poskušajte opazovati, kako se vaša stoma odziva na različno hrano. Vaš enterostomalni terapevt ali kirurg vam bo svetoval, če morate upoštevati posebne previdnostne ukrepe.
Vaša stoma sicer ni nikakršna ovira pri delu, druženju, športu, potovanju ali drugih hobijih. Vaše splošno zdravstveno stanje – telesno in tudi duševno – bo igralo veliko vlogo pri določanju kakovosti vašega življenja v prihodnosti.

Pogovarjajte se o tem

Pogovarjajte se o temNič vam ne more biti bolj v pomoč, kot nekdo, ki resnično razume, kaj prestajate. Nikakor niste sami – po celem svetu je 1,9 milijonov ljudi s stomo. Lokalne organizacije bolnikov in spletne podporne skupine zagotavljajo podporo na srečanjih in v spletnih pogovorih, kjer lahko dobite praktične nasvete, navdih in ste deležni osebne podpore.

Zapri

Skupine izdelkov

SenSura® – rešitve za oskrbo stome za vsakogar

SenSura® – rešitve za oskrbo stome za vsakogar

SenSura je osrednja paleta vrečk za stome, ki jih ponuja Coloplast. Edinstvena dvoslojna kožna podloga zagotavlja, da so vrečke SenSura varne, udobne za nošnjo in zelo enostavne za uporabo. Izdelki SenSura
Zapri

SenSura® – rešitve za oskrbo stome za vsakogar

SenSura® je osrednja paleta pripomočkov za stome, ki jih ponuja Coloplast. Edinstvena dvoslojna kožna podloga zagotavlja varnost vrečk SenSura in ohranja kožo zdravo.


Za razvoj palete SenSura smo tesno sodelovali z zdravstvenimi strokovnjaki in ljudmi, ki živijo s stomo. Zaradi njihovih izkušenj smo se osredotočili na razvoj varnega in udobnega izdelka, ki ustreza potrebam oseb s stomo.

 

Dvoslojna kožna podloga

SenSura® – dvoslojna kožna podloga za varnost in nego kože
Edinstvena kožna podloga SenSura ima dva sloja, ki zagotavljata varnost, potrebno za vsakdanje samozavestno življenje:

  • Zaščitni sloj – ščiti kožo pred izločki stome

  • Sloj za nego kože – ohranja kožo zdravo, tako da vpija čezmerno količino vlage

SenSura enodelni sistem

SenSura enodelni sistem
Vsestranski pripomoček za največjo mero varnosti in diskretnosti. 

 


SenSura Klik dvodelni sistem
Mehansko pritrjevanje za večji občutek varnosti. Slišni klik potrdi varno priključitev vrečke na kožno podlogo. 

 


 

SenSura, postoperativni pripomočki


SenSura, postoperativni pripomočki
Vrsta pripomočkov za postoperativno obdobje, ki podpirajo gladek in varen prehod na samooskrbo. 


Zapri
Easiflex - varen sistem za pritrjevanje za prilagodljiv življenjski slog

Easiflex - varen sistem za pritrjevanje za prilagodljiv življenjski slog

Diskreten in udoben dvodelni sistem Easiflex z lepljivim pritrjevanjem je namenjen za nego in oskrbo kolostome in ileostome. Izdelki Easiflex

Je mehak in udoben, varen za uporabo, higienski in preprost za čiščenje, ter preprost za rokovanje.
Pri odprtih vrečkah se izpust 'Hide-away' zapira z ježkom – trikrat ga prepognete, zaprete in skrijete. Praznjenje vrečk je higiensko, skriti izpust pa je diskreten.

Zapri
Dodatni pripomočki za stomo Brava®

Dodatni pripomočki za stomo Brava®

Naša nova paleta dodatnih pripomočkov Brava® vključuje izdelke, ki so oblikovani za zmanjšanje zatekanja in zaščito kože. Poleg tega vam pomagajo doseči prilagojene rešitve za različne telesne oblike in potrebe. Izdelki Brava
Zapri

Dodatni pripomočki za stomo Brava®

Oblikovalni obroček Brava®

Oblikovalni obroček Brava®

Oblikovalni obroček se uporablja za dobro tesnjenje med stomo in Kožno podlogo, da se tako zaščiti kožo pred izločki iz stome.

Oblikovalni obroček Brava ima ojačano sestavo, ki zaradi svoje trpežnosti zagotavlja dolgotrajnejšo zaščito pred zatekanjem izločka pod podlogo, kar omogoča boljše tesnjenje. Njegova uporaba je enostavna - oblikuje se ga lahko tako, da se prilega vaši obliki telesa.

 

 

Elastični trak Brava

Elastični trak Brava®

Za dodatno pritrditev kožne podloge na svoje mesto se uporablja lepilni trak, s katerim se doseže dodatno varnost in daljši čas namestitve. Elastični trak Brava je oblikovan tako, da drži vašo kožno podlogo varno na mestu, obenem pa vam zagotavlja svobodo pri gibanju.

To je mogoče zahvaljujoč njegovi prožnosti. Tudi ko sežete po predmetu na vrhnji polici ali se sklonite, da bi si zavezali čevelj, ste lahko mirno prepričani, da se bo trak premikal z vašim telesom in držal vaš pripomoček čvrsto na mestu. To pomeni večjo varnost in daljši čas namestitve vašega pripomočka.

 

Pas Brava®

Pas Brava®

Pas se uporablja za dodatno varnost, da obdrži kožno podlogo in vrečko na svojem mestu. Pas je lahko zelo uporaben, če vaš trebuh ni raven ali je zaobljen.

Pas Brava je izdelan iz mehkega in udobnega materiala ter zagotavlja diskretno nošenje. Pas je koži prijazen, enostaven za namestitev, na voljo pa sta standardna in XL velikost. Dolžino pasu lahko prilagajate, tako, da se prilega vašemu telesu. 

 

Pasta v traku Brava®


Pasta v traku Brava®

Pasta v traku je uporabna za zapolnjevanje vrzeli in gub, ter tako zgladi kožno površino. Ravna površina omogoča, da se kožna podloga dobro prilepi na kožo.

Pasta v traku Brava vpija vlago in izboljša področje peristomalne kože. Odtrgajte trak želene dolžine in ga oblikujte. Pasto morate nanesti na čisto in suho kožo. 

 

 

Zaščitni film robčki Brava

Robček za zaščito kože ustvari zaščitno plast na koži, ki jo ščiti pred izločki. Robček za zaščito kože Brava ne peče in lahko zmanjša težave s kožo, ki so povezane s telesnimi izločki in lepili. Posuši se v nekaj sekundah in na koži ne pušča ostankov, tako da lahko takoj nanesete novo kožno podlogo. Robček je zaradi svoje velikosti pripraven za potovanja.

 

Puder Brava®


Puder Brava®

Puder se uporablja za vpijanje odvečne vlage kože, kar omogoča pravilno pritrditev vrečke, še posebej če je vaša koža zelo vlažna. Puder Brava ohranja kožo suho in zmanjša draženje kože.

 


Pasta Brava®

Pasto se uporablja za zmanjšanje zatekanja tako, da z njo zapolnite kožne gube in vrzeli, kar omogoči dolgotrajno in dobro zatesnitev med stomo in pripomočkom.

Pasta Brava je prijazna do kože, ima koži prijazno stopnjo pH in ne pušča pekočega občutka.

 

Lubrikantni deodorant Brava®

Lubrikantni deodorant se uporablja za nevtralizacijo vonja in izboljšanje lubrikacije (mazljivosti) notranje strani vrečke. Izboljšana lubrikacija vrečke zagotavlja, da je vsebina vedno na dnu vrečke in ne okoli stome.

Lubrikantni deodorant olajša tudi praznjenje vaše vrečke.

 

Izdelki za nego kože

Zapri
Alterna set za irigacijo – za večjo samozavest in kontrolo

Alterna set za irigacijo – za večjo samozavest in kontrolo

Metode irigacije se lahko poslužujejo le kolostomisti s sigmoidno kolostomo, ki so v dobrem fizičnem in psihičnem stanju. Pred irigacijo je potreben posvet s kirurgom. Metodo irigacije stomista nauči usposobljeno medicinsko osebje. Izdelki za irigacijo
Zapri

Alterna set za irigacijo

Set za irigacijo vsebuje vrečko za vodo z regulatorjem, lijak, ploščico s premerom 60 mm, 2 rokavnika s premerom obročka 60 mm in pas.


Po zaključenem postopku irigacije priporočamo uporabo Alterna stoma kape ali Alterna Conseal stomalnega čepa. Stoma kapa je majhna in diskretna, ter vam nudi zaščito med dvema postopkoma irigacije. Stomalni čep, ki ga namestite v stomo, omogoča prehod plinov brez vonja in zvoka, skozi poseben filter.

Zapri

Zgodba uporabnika

Aisha

Aisha, žena in mati dveh otrok, nam razloži, kako ji je pozitivno razmišljanje pomagalo pri operaciji stome.

»Ulcerativni kolitis so mi diagnosticirali leta 1990, ko sem bila stara samo 19 let ...« Preberite Aishino zgodbo
Zapri

Aishina zgodba

Ulcerativni kolitis so mi diagnosticirali leta 1990, ko sem bila stara samo 19 let. Naslednjih 15 let sem bila večkrat hospitalizirana, trpela sem grozne bolečine, dokler nisem leta 2008 prestala ileostomije. Prvi dnevi po operaciji, ko se še privajate svojemu videzu in temu, kako vas vidijo drugi, ko iščete ustrezne izdelke, ki delujejo za vas, so lahko težki, vendar pa na koncu tega tunela resnično zasveti luč.

Moj enterostomalni terapevt mi je zelo pomagal pri vsaki težavi, na katero sem naletela, in mi je zaradi teh težav predlagal drug izdelek. Vzelo mi je kar nekaj časa, vendar sem le prišla do cilja! Zdaj imam kombinacijo izdelkov, ki delujejo. Največja prednost ileostome je, da lahko spet hodim na sprehode brez bolečin in na hrbtu nosim svoja fanta, ne da bi zaradi mučne bolečine morala prenehati po nekaj sekundah, ter da lahko počnem povsem preproste stvari, kot je stoja na rokah – nekaj, na kar v svojih najstniških letih nisem niti pomislila, polovico življenja pa zaradi prevelikih bolečin nisem drznila pomisliti.

S stomo se je težko sprijazniti, vendar pa sem prepričana, da lahko z določeno mero pozitivnega razmišljanja in ustrezno pomočjo do te točke pride vsakdo, ki je v podobnem položaju – kot sem to storila tudi sama.«

 

Aisha, 
žena in mati dveh otrok

Zapri
Različica za računalnik